Recenze na AdKash, Wor(l)d Global Network a MAT9 Jiřího V. Čmolíka

Letadlo jménem Wor(l)d Global Network s přidruženou aplikací AdKash bylo odhaleno, jeho fungování podrobně popsáno. Fascinuje mě, že se ještě najdou lidi ochotní do něho nastoupit. Lví podíl na tom má i marketingová vynalézavost neurore(s)tard/téra a vymývače mozků Jiřího Vokáče Čmolíka.

Vlastně není co recenzovat, pouze rekapitulovat. Představte si, že můžete vydělávat svým mobilem, když na něj necháte přicházet reklamu, která se zobrazí při každém příchozím hovoru. Stačí si nainstalovat androidí aplikaci AdKash a centy začnou naskakovat. Teda aspoň na displeji. Aby naskakovaly reálně, musíte se připojit do spodních pater sítě Wor(l)d Global Network (WGN) přes toho výtečníka, co vám pravděpodobně poslal lanařící mail. A zaplatit 139 dolarů. Když budete odklikávat jak šílenci a přijímat denně desítky hovorů, možná vám to vynese pár stovek korun za měsíc (viz diskuze na měšci.cz, Vláďa, první příspěvek) a tak za tři čtvrtě roku by se vám mohly vrátit vstupní peníze. Trochu ale bude problém je z WGN vyrazit. Je sice doba síťování 3.0, jak rád tvrdí Čmolík, takže vaše platby kartou přes internet půjdou jako po másle, ale výdej je ještě trochu nepropracovaný, asi nějaká beta verze, v níž se nepočítalo s existencí PayPalu. Budete muset zaplatit poplatek singapurské bance 40 dolarů za to, že vám pošle peníze na účet a naší bance za příjem peněz mimo EU (viz tamtéž, Mik0007).

No, možná to nevypadá moc slibně, ale to je tím, že jste ještě neinvestovali do solárních panelů. Stojí někde v Rumunsku, údajně budou stát ve Střední Americe, též v Japonsku či kde. Aspoň teda některé z těch, co si na nich můžete koupit podíl, už stojí (tamtéž, Mik 0007). Výborný byznys, panely jsou všude dotované, takže se můžete nechat přiživit nějakým chudším státem a jeho daňovými poplatníky. Aspoň v případě, že panely budou vynášet tolik, jak WGM tvrdí, což není úplně pravděpodobné.

A pak všelijaké balíčky, v nichž jsou ukryté balíčky, které můžete prodat někomu jinému, kdo se v tom má vyznat... Diskuse na měšci.cz zatím končí zmínkou, že aktivity WGM jsou vyšetřovány francouzskými úřady (zde, Mik0007, 27. 05. 2014, 11:00:07 a 29. 05. 2014, 06:36:04). Smekám tímto klobouk před diskutujícím Mik0007 a děkuji mu. Je to jediná osoba z tohoto článku, o které si myslím, že skutečně pomáhá lidem. Shrnující článek o WGM je zde.  

Na tom všem už ani není zajímavé, že sledujeme další pomalu padající letadlo a že se zasíťované ovečky, pardón „investoři“, náhrady nedomohou. Pozoruhodná je kreativita českých článků WGM ve způsobu náboru dalších členů. Setkáme se s mozkově vymytými maily, které se tváří, že jde o zdraví a o osobní rozvoj (cituji z původní podoby mailu, pravopisné chyby ponechávám):

 „V posledních letech procházím procesem poznání sama sebe a poznání vesmírných zákonů. Často přemýšlím, jak předat svým pacientkám a vůbec svému okolí své zkušenosti. Jak jim ukázat, že být nešťastný, nemocný, utrápený a chudý není normální. A nyní vidím obrovskou příležitost dát věci do pohybu. V těchto dnech se zvedla obrovská vlna energie a to energie budování finanční svobody. (...). Je to díky akci Jiřího Vokáče Čmolíka a Jana Čepelky (NLP terapeut) [Tím se myslí Jasoň Čepelka, syn herce a básníka Miloně Čepelky, na níže odkazovaném videu z webináře sedí vlevo od J. Čmolíka – H. B.]. Pod jejich vedením budujeme nový systém síťového marketingu založený na mobilních technologií a reklamě (viz video https://www.youtube.com/watch?v=tdEwvwfP3rY). (...) Díky této Jirkove vlně, do osobního rozvoje proudí a bude proudit obrovská energie a to energie ve formě peněz. Budeme tu mít obrovský penězovod přivádějící finance do odvětví osobního rozvoje. (...). A tak mnoho lidí, kteří zatím nežijí vědomý život, jej začne žít. Tohle bude nádherný výsledek nás všech. A toto je naše společná motivace. Inspirujme ostatní svým vlastním úspěchem. Oslovuji proto Vás, člověka který má velký vliv na své okolí, pojďme se společně na této vizi podílet. Vybudujme si finanční svobodu, jak pro sebe tak pro své blízké, využijme tohoto peněžního proudu, buďme inspirací pro ostatní. Obohaťme tak své okolí. Chudoba není cnost, ale nemoc. Těším se na spolupráci s Vámi.

Jiní se dokonce zmůžou na vlastní web (třeba zde) a umí tam dát reklamu a kontaktní formulář.

Nepřekonatelný však v našem prostředí zůstává představitel vyšších pater, zdroj těch zdegenerovaných pokusů výše, Jiří Vokáč Čmolík. Ten si potenciální členy předpřipravil už v předchozích projektech vymytím mozku. Pak už stačilo je jen výběrově oslovit a navenek vytvořit dojem, že jde o něco exkluzívního a tajemného, což podpořil vysláním výrazného symbolu, který odmítl dekódovat. Lidé už pak sami prosili, aby mohli být verbováni. Tentokrát pomocí iluze, že se budou podílet na „světové vědecké studii“;-) v novém Čmolíkově projektu MAT9. Studie spočívá zhruba v tom, že budete nejen zlanařeni do AdKashe za 139 dolarů ve větvi pod Čmolíkem a jeho druhy, ale ještě se můžete nechat zkásnout o dalších 1480 Kč a přihlásit do mentoringového programu, který vám poradí, jak správně „edkešovat“. Přijde vás to ze začátku na 4280 Kč. Minimálně. Musíte být totiž aktivní a kupovat další balíčky, jinak nebudete ve studii!

Ten trik se studií je vůbec dobrý nápad. Když řeknete: „Jsem součástí projektu a jsem vědecky sledována, jak pomocí mentorování nezadržitelně bohatnu,“ zní to mnohem důstojněji, než když musíte přiznat, že vás zase někdo podojil. Upřímně – jiný důvod, proč být v té „světové studii“, mě po shlédnutí jediných zvenku dostupných informací o MAT9 (což je webinář), nenapadá. Nejsou z toho žádné výhody – zaplatit tu cenu musíte tak jako tak, osobní data poskytnout taky, takže jako jediné privilegium zbývá, že se stanete matrošem pro další Čmolíkův trhák, chystanou knihu o MAT9, kde se o vás možná zmíní. Na tom je zároveň hezky vidět vznik samorecyklujícího se pseudo perpetuum mobile, jehož další části bují téměř rakovinně. Ze semináře Neurorestartu vznikl online kurz téhož, souběžně s knihou Trhák, píšící zčásti o tomtéž jako online kurz a završila to jednorázová live akce, které byla pro změnu skoro o ničem, jak jsem sama zažila. Nová kniha Mít, či nemít peníze píše z velké části o tom, co bylo v online kurzu Neurorestartu, z čehož plyne, že chystaná kniha MAT9 bude nejspíš zhruba o tomtéž jako mentoringový kurz, který bude vycházet z předchozího... Hezky to do sebe zapadá a funguje, živené lidskou touhou snadno zbohatnout a delegovat řešení, jak to provést, na nějakou autoritu zvenku. No vlastně by se to dalo ještě zjednodušit: je to pseudo perpetuum mobile s pohonem na lidskou blbost.

Ve 100minutovém webináři se třeba vysvětluje, jak poznám, že mám chytrý telefon, co je Apple a co Android (od 23:16) a Miki, nás zcela vážně instruuje: „Stačí si do diáře zapsat, 30.3. jsem v Hiltonu – a už máte první úkol splněný. Gratulujeme!“ (od 43:20) Takhle nějak si představuju zacházení se slabomyslnými. Nejdál to v tomto směru dotáhl asi Martin ve svém výstupu od 33:50, kde vyhrožuje, že až se spustí alfa verze AdKashe, která je připravená pro miliardy lidí, vznikne tím největší síť v historii, větší než facebook. Ten vydělává pomocí reklam pouze majiteli, AdKash je ale první síť, kde vydělávají ti, co se na reklamy (ne)dívají, co je odklikávají, aby mohli telefonovat. Nějak mi uniká, proč by mi někdo jako Heinz, Seiko nebo Swatch chtěl platit za to, že se na jeho reklamy nedívám, a to ještě tím způsobem, že ty moje peníze naleje do WGM. Miki tohle na rozdíl ode mě neřeší. Ten se rovnou přiznal, že AdKash vůbec nemá (asi od 80:15). A Čmolík uprostřed doporučování připustil, že AdKash nepotřebuje a má ho jen kvůli lidem (asi 78:35).

Nemá s tím problém (82:20), je na to je dobré otevřít své srdce a využívat „spirituální zákon předstírání“, který říká: „Dokud to ještě není, předstírej, že už to je.“ (od 83:50). V aplikaci tohoto zákona je Čmolík opravdu zběhlý, cíleně se spojuje s lidmi, kteří jsou symbolem hodnotné práce, úspěchu nebo jsou alespoň „mediálně cenní“. Osvědčené virtuální propojování s osobnostmi je použito i ve webináři, kde je na začátku (kolem 7:00) připomínán Kyosaki jako hrdina síťování 2.0, čímž se pro aktivity Čmolíkovy partičky vytvoří lichotivý kontext. Reálnému propojování se s infopodnikateli se někteří použití lidé posléze vzpouzeli (třeba Radim Jančura zřejmě nedobrovolně vylepšoval kredit D. Kiršovi, u čehož byl i Čmolík), jiní, jako Jiří Menzel, to podstoupili dobrovolně, což nechápu. Marie Diamond, odbornici na feng-shuej, účinkující ve známém new-age filmu Rhondy Byrne Tajemství, asi stačilo, že si příjemně popovídala se sympatickým podnikavým hochem z východní Evropy a detaily byly pod její rozlišovací úroveň.

 Mně se vnucuje jiná souvislost: Po shlédnutí filmu Víta Klusáka Dělníci bulváru a rozhovoru s hlavním aktérem tohoto dokumentu Pavlem Novotným nacházím společné rysy obou šoumenů. Čmolík i Novotný jsou obětí téhož sebeklamu a schízy. Oba se navenek staví a částečně i věří, že dělají užitečnou práci pro lidi. Prý je sebevzdělávají, nabízejí, co lidi chtějí. Oba ale současně masami čtenářů a klientů, co je živí svými penězi a pozorností, co jim dodávají pocit moci, pohrdají.

Síťování 3.0 je prolhanější a zcyničtělou verzí síťování 2.0. Už není třeba tak plně věřit tomu, co doporučujete a hásáte, stačí, když to sype. 

 

Autor: Hana Borovská | úterý 3.6.2014 16:33 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2889x
  • Další články autora

Hana Borovská

Recenze na Kouzlo od Rhondy Byrne

10.2.2015 v 16:16 | Karma: 17,44
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4539x
Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q