Moje rawfoodové dobrodružství: Cukety a salsa se střídavými úspěchy

3. 08. 2014 20:10:08
Nikdy mi nešlo do hlavy, proč musí vegetariáni napodobovat normální jídla jako párky a paštiky. Rawfoodisti to dělají taky. Jak asi chutnají jejich špagety?

Jako cuketa, mrkev nebo červená řepa nakrájené na nudličky. Správně by se k tomu měl používat spiralizér.

zdroj http://www.atranet.cz/spiralizer-le-rouet/d-71847/

Ale postačí i struhadlo nebo na širší nudle škrabka na brambory, jak doporučuje Eva Neumannová v knize Adamova dieta. Sbírka jejích raw receptů je sympatická tím, že se tam používají dostupné suroviny a obejdete se bez zvláštních strojů a technologií. Když je někdo dostatečně odhodlaný, může se těmi jídly (rozdělenými podle ročních období) skutečně reálně živit celý rok, přežije a finančně to asi taky utáhne. Nevýhodou je, že recepty jsou ušité na míru přímo autorce, subtilní mladé ženě, určitě nebudou vyhovovat každému. Pro začátek jsem si z nich vybrala cuketové špagety.

Recept:

1 větší cuketa (stačí menší, mně zbyla)

1 červená paprika

1 chilli paprička (dala jsem chilli koření)

10 cherry rajčátek

25 g loupaných konopných semínek (dala jsem lněná)

2 lžičky čerstvé majoránky (dala jsem sušenou)

1 stroužek česneku (dala jsem dva, mám to ráda výraznější)

Zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013.

Cuketu oloupeme, špagety nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrouháme škrabkou. Všechny ostatní suroviny rozmixujeme na hladkou omáčku. Ozdobila jsem špagety celerovou natí, která mi zbyla z jiného pokusu, a vypadalo to docela pěkně.

Foto: H. Borovská

Omáčka chutnala moc dobře – asi jako kdybyste napadrť rozmixovali rajčatový salát. Se špagetami to bylo horší. Bohužel jsem se zdržela krájením zeleniny, mixováním a focením, takže zatím zvodnatěly, byly měkké a bez chuti. S kvalitními těstovinami se to nedá srovnat. Omáčka mi ještě zbyla a posloužila jako výborná zálivka na pečené brambory. Těchhle neraw úletů s novými raw přísadami jsem měla víc. A nebyly špatné, zvlášť když se zapíjely pivem...

Foto: H. Borovská

Zbývalo mi vyřešit, co se zbylou nenakrájenou cuketou. Toužila jsem ji využít opravdu rituálně podle zásad živé stravy, abych zahladila své předchozí gastronomické poklesky. Nakonec jsem vytvořila okurkové jednohubky s mandlovým (v originále makadamovým) krémem, o kterém jsem se už zmínila minule. Cuketa byla v tom krému.

Recept na krém:

makadamové oříšky (já jsem dala neloupané mandle)

1 oloupaná cuketa

půl kávové lžičky namočených hořčičných semínek (není nutné, taky jsem to vynechala)

1 čajová lžička medu

trocha mořské soli (dala jsem normální)

šťáva z 1- 2 citronů (tady jsem spíš šetřila, maximálně 1 citron)

Zdroj: zde

Ve srovnání s původním receptem jsem ještě jednohubky dozdobila sladkou paprikou, ta oranžová by tam jinak chyběla... Překvapilo mě, že krém byl opravdu lahodný a chuť rafinovanější než u rajčatové omáčky – salsy, která mi přece jen něco známého připomínala. Tohle bylo nové a skvělé.

Foto: H. Borovská

Rekapitulace: Cuketové špagety se nepovedly, salsa je fajn a mandlový krém super objev. Abych nezapomněla: ani jedno z těchto raw jídel moc nezasytí, hodí se sníst ten den ještě něco teplého a sytějšího, třeba pečené brambory:-)

Autor: Hana Borovská | neděle 3.8.2014 20:10 | karma článku: 15.11 | přečteno: 1758x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.87 | Přečteno: 487 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4538

Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...