Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moje letní raw foodové dobrodružství: Jak se mi nedařilo

26. 08. 2014 23:38:46
Ze zprávy o mém letním raw dobrodružství byly vyškrtnuty ty nejhorší propadáky. Tímto se k nim přiznávám.

Dost velká část lidí, hlavně žen, se na raw chytne přes dortíky. I já. Oříšky, čokoládu, kokos miluju a připadalo mi skvělé, že někdo chystá moučníky, kde nejsou žádné prázdné kalorie z nevýživné mouky a vzduchové komůrky z nakypřeného (nebo nedejbože nakynutého!) těsta. Přitom mi usedalo srdce, když jsme si s mou Eliškou napůl dávaly chutný, tmavý, echt čokoládový, ale proklatě malý čokoládový dortík, řez za 110 Kč – v nezapomenutelném Secret of Raw (viz též úvod mého raw dobrodružství).

Snadná pomoc! Udělám si ty skvělé dortíky doma. Nejprve jsem vyzkoušela tento jahodový raw dort. Výrazně jsem ho zmutovala a dělala z polovičního množství surovin.

Recept:

korpus:

2 šálky neloupaných mandlí

2 lžíce kakaa (kakaa není nikdy dost, tady jsem to dodržela)

4 lžíce agávového sirupu (dala jsem dostupnější med)

2 lžíce kokosového tuku (dala jsem máslo)

Krém:

2 šálky kešu oříšků (dala jsem mandle)

1 šálek čerstvých jahod (Jenom? Vždyť je to ovocný dort! Dala jsem víc.)

3 lžíce agávového sirupu

3 lžíce kokosového tuku (Co s tím pořád mají? Substituce – viz výše.)

1⁄4 šálku vody (A proč jako? Kašlu na to.)

Rozmixujeme mandle (já jsem je postrouhala strouhátkem na čokoládu, jde to hezky), smícháme s ostatními ingrediencemi a utvoříme tužší, lepivé těsto. Vtlačíme do formy (nebo při menší dávce, kterou jsem měla já, třeba do plastové dózy), korpus by měl mít tloušťku asi 0,5 cm. Umixujeme (podle původního receptu se kešu mají nejprve 3 hodiny máčet, já jsem mandle nemáčela) nebo rozmačkáme a umícháme suroviny na krém. Podle potřeby přidáváme vodu (tady jsem hodně šetřila, lze se obejít bez vody, v jahodách je jí dost). Krém natřeme na těsto, ozdobíme plátky jahod a vychladíme. Výsledek byl sympatický.

Jahodový raw dort. Foto: H. Borovská

A docela chutný. Nakonec, jinak to ani dopadnout nemohlo:-) Už pejsek s kočičkou věděli, že když do dortu dají samé dobré věci, musí být dort dobrý. Jen mi to připadalo malinko tučné a moc sladké. Ještěže jsem udělala jen poloviční dávku a podávala jsem porce jako pro panenky, jinak bychom se s Eliškou přesladily. Takže to vlastně takový propadák nebyl. Já totiž propadáky v tomto článku řadím od nejmírnějších po nejhorší, zatím jsme u top moučníčku.

Jakmile jsem cukr vybruslila na inlinech, trochu mi otrnulo a chutě jsem se pustila do borůvkového dortíku z již použité knihy ultraštíhlé rowfoodistky Evy Neumannové (E.N., Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Velmi štíhlá Eva Neumannová, autorka použitých receptů. Zdroj obrázku: kniha citovaná v textu

Recept na 4 porce:

korpus:

4 polévkové lžíce lněných semínek

30 g předem namočených a vyloupaných mandlí (neloupala jsem a nemáčela)

80 g datlí

náplň:

200 g borůvek

120 g datlí

poleva:

50 g mandlí

2 lžičky citronové šťávy

trocha šťávy z borůvek (dala jsem pár celých borůvek)

2 lžíce bio medu medovicového (Co to je? Dala jsem prostě med.)

Rozmixujeme suroviny na korpus. Vzniklé těsto vmáčkneme do vymaštěné formy nebo třeba skla o průměru 20 cm, 2 cm okraje zahneme nahoru. Rozmixujeme borůvky a datle, namažeme touto náplní korpus a dáme vychladit. Rozmixujeme přísady na polevu. Postupně přidáváme vodu, aby vznikla hladká, ne moc řídká poleva. Naneseme polevu na dortík. Po 30 minutách chlazení můžeme podávat. Já jsem všechny tři vrstvy udělala hned najednou a teprve poté přes noc chladila.

Dortík sice nevypadal tak úchvatně jako v knize, ale byl pěkný. Velmi hezky působila kombinace tří vrstev, které postupně světlaly a nejsvětlejší byla poleva nahoře.

Borůvkový raw dortík. Foto: H. Borovská

Opět mě překvapila sladká, přesladká chuť, způsobená převážně pouze datlemi. Na mě to bylo až moc. Koncentrát sladkých borůvek, kterým by místo sladké polevy, svědčilo spíš něco nakyslého, lehčího, svěžejšího.

Na semínkovo datlovém dortovém korpusu mi bylo nesmírně sympatické, že je opravdu jednoduchý a levný, hlavní hmotu tvoří datle, jejichž 200 gramový sáček je v Albertu k dostání asi za 17 Kč. I zlákalo mě to ještě k jednomu sladkému pokusu, tentokrát s jablečnou roládou.

Recept:

těsto:

6 lžíc lněného semínka

150 g datlí

kardamom

náplň:

2 strouhaná jablka (dala jsem tři)

2 lžičky medu (dala jsem víc, což se nevyplatilo)

citronová šťáva

(zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Umeleme zvlášť len s kardamomem a datle. Měla jsem kardamom mletý, snažila jsem se rozmixovat lněná semínka turbo mixérovou rychlostí, což se nepodařilo a zůstala převážně vcelku. Na jejich rozemletí by to asi chtělo mlýnek na mák nebo na kávu. Nicméně jsem hmotu připravila. Těsto pak rozválíme na obdélník, poklademe jablky s citronem, pokapeme medem, stočíme a vychladíme. Vznikne jedna malá roládka, asi 10 řezů. Roládka nebyla příliš úhledná, ale to moje roládky nebývají.

Jablečná roláda. Foto: H. Borovská

Netrápila jsem se tím a pustila se do jídla. Ach jo, tohle se nepovedlo, byla to překardamovaná sláďora nejsláďorovatější. Dala jsem skoro dvě lžíce medu (jsem se asi přehlídla...), jak jsem zvyklá u štrůdlu. Byla jsem opravdu přešťastná, když jsem to měla snězené. Nesemletá semínka mě dloubala v útrobách kdesi u slepáku a já hloubala nad tím, že semínkovo oříškové tučné bomby bez vzduchu nemusí být úplně to nejlepší pro snadné trávení. Hmmm, ony mají pečené štrůdly z taženého těsta cosi do sebe a má svůj dobrý důvod, proč je těsto na ně nesladké, nakyslé, tenoučké a proč se do nich jablek dává třeba kilo, tedy výrazná hmotnostní převaha. Klasický štrůdl u mě jednoznačně válcuje jablečnou raw roládu.

Dělá se takhle:

těsto na 3 nohavice:

1⁄4 kg hladké mouky (nebo špaldová, ta krásně křupe a má oříškovou příchuť, bohužel však dost podražila)

125 g Hery nebo másla

1⁄2 (asi 100 ml) kysané smetany

špetka soli

náplň:

1 kg nebo o trochu méně strouhaných, ideálně šťavnatých a kyselejších jablek

mletý mák podle chuti (v mém případě to znamená hodně)

(3 hrsti strouhanky nebo mleté ořechy – když není mák – to se mi nemůže stát:-)

skořice (nebo + ještě mletý hřebíček, kardamom)

3 lžíce (nebo podle chuti) medu

Těsto rozdělíme na třetiny, každou z nich postupně rozválíme na obdélník, naplníme v jeho horní části jablky s medem a kořením, bohatě zasypeme mákem, stočíme. Pečeme na mírno asi 20 min do růžova. Mňam!

Ale zpátky k mým propadákům. Po zjištění, že raw moučníčky pro mě při bližším ohledání ztratily dost ze své úchvatnosti, jsem zahájila mapování oblasti raw slaných placiček a kuliček, odpovídající v neraw „mrtvém“ světě (Kde si člověk může dát štrůdl a horkou kááávu...) zhruba oblasti karbanátků. Rozhodla jsem se, že to s tou Neumannovou ještě zkusím a vyrobím si celerové placičky.

Recept:

1⁄2 menšího celeru

20 g vlašských ořechů

2 lžíce lněného semínka (už mi trochu lezlo krkem)

2 lžíce kysaného zelí

špetka kmínu

lžička majoránky

1/3 červené cibule (dala jsem bílou)

(Chybí jim tam sůl, já jsem ji přidala.)

(zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Nameleme ořechy a dáme stranou. Nastrouháme celer, nakrájíme cibulku, smícháme se zbylými surovinami a umixujeme. Tvarujeme tlustší placičky a obalujeme je v mletých ořechách. Výsledek vizuálně neurazil.

Celerové placičky. Foto: H. Borovská

Chuťově to zpočátku bylo zajímavé, poté roztodivné. Když se to zajídalo salátovou oblohou, musela jsem uznat, že konzumace mi šla obstojně. Zvlášť ve srovnání s předchozí jablečnou roládou... Po několika hodinách však proti placičkám zaprotestoval žlučník a dloubanci v břiše mi dal důrazně najevo, že víc lněných semínek už nesnese a že syrový celer pro něj taky není to pravé ořechové. Tak jsem mu nalila pivo. A sobě taky.

Bylo to poprvé, co moje tělo odmítlo raw, a já to pak v dalších dnech respektovala. A dumala nad tím, že to má cosi do sebe, že si lidé zvykli některou těžko stravitelnou zeleninu vařit...

Možná jsem se o svých propadácích zatím nepsala proto, abych vypadala líp:-) Ale zcela určitě taky proto, že jsem měla za to, že se ostatní můžou inspirovat něčím, co mi chutnalo a co lze použít. Jenže: Co když existuje mnohem větší skupina lidí, kteří ocení zprávu o tom, že raw má své zrady a ne každému tělu sedne? Co když pro většinu lidí platí, že stoprocentní raw neznamená stoprocentně zdravou stravu?

Autor: Hana Borovská | úterý 26.8.2014 23:38 | karma článku: 12.21 | přečteno: 736x

Další články blogera

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma článku: 10.66 | Přečteno: 472 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma článku: 12.44 | Přečteno: 639 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma článku: 14.62 | Přečteno: 912 | Diskuse

Hana Borovská

Iva Radulayová a její videa o partnerských vztazích. Recenze

Videa Ivy Radulayové jsou pořád o tomtéž – o partnerských vztazích v dnešní době. Nebo ještě přesněji: ta poslední jsou hlavně o jejich krizi a zahnívání.

5.4.2017 v 12:50 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 1167 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jarka Jarvis

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?

Většinou tam, kde maminka snesla vejce. Jenže, podobně jako v mnoha jiných případech, i tady existují výjimky, a tak se v apartmánu rodiny orla bělohlavého z čista jasna ocitla dvě holátka jestřába červenoocasého.

20.8.2017 v 3:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Milan Radek

Možný útok islamisty na Sibiři - varování hlavně pro nás k výročí 21. srpna

Jednak pro ty co věří že bohatýr Vova ochrání Evropu od islámu, a hlavně varování pro ty co kašlou na Izrael nebo Rusko když jsou také oběti útoků, a jediné co evropské lídry napadne je dávat zátarasy do ulic aby šílené dodávky

20.8.2017 v 1:08 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 107 | Diskuse

Olga Vodová

A teď, prosím tě, Olčo, nemluv!

Když navštívíte některý salón se službami, většinou, téměř vždy si chtějí majitelky či službu vykonávající pracovnice povídat. Hodně povídat. Pánové prominou, nebude řeč o návštěvách erotického salónu ani autosalónu.

19.8.2017 v 22:59 | Karma článku: 4.04 | Přečteno: 91 | Diskuse

Libuse Palkova

Italské speciality

Navzdory titulu se nebudu zabývat světoznámou italskou gastronomií, ale tím, čím jsou Italové jiní, čím se odlišují od jiných národností, zkrátka čím jsou speciální.

19.8.2017 v 22:47 | Karma článku: 6.90 | Přečteno: 134 | Diskuse

Libuse Palkova

Bidet jako běžná součást koupelny

Pravidelné osprchování a důkladná čistota jsou základem toho, aby člověk ostatním voněl, protože ani sebelepší parfém nezakryje nedostatky v hygieně Ale ruku na srdce-kolik z nás má koupelnu tak velkou aby si mohl dovolit bidet?

19.8.2017 v 16:28 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 1123 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 12.58 Průměrná čtenost 3223

Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.