Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje letní raw foodové dobrodružství: Jak se mi nedařilo

 Ze zprávy o mém letním raw dobrodružství byly vyškrtnuty ty nejhorší propadáky. Tímto se k nim přiznávám.

Dost velká část lidí, hlavně žen, se na raw chytne přes dortíky. I já. Oříšky, čokoládu, kokos miluju a připadalo mi skvělé, že někdo chystá moučníky, kde nejsou žádné prázdné kalorie z nevýživné mouky a vzduchové komůrky z nakypřeného (nebo nedejbože nakynutého!) těsta. Přitom mi usedalo srdce, když jsme si s mou Eliškou napůl dávaly chutný, tmavý, echt čokoládový, ale proklatě malý čokoládový dortík, řez za 110 Kč – v nezapomenutelném Secret of Raw (viz též úvod mého raw dobrodružství).

Snadná pomoc! Udělám si ty skvělé dortíky doma. Nejprve jsem vyzkoušela tento jahodový raw dort. Výrazně jsem ho zmutovala a dělala z polovičního množství surovin.

Recept:

korpus:

2 šálky neloupaných mandlí

2 lžíce kakaa (kakaa není nikdy dost, tady jsem to dodržela)

4 lžíce agávového sirupu (dala jsem dostupnější med)

2 lžíce kokosového tuku (dala jsem máslo)

Krém:

2 šálky kešu oříšků (dala jsem mandle)

1 šálek čerstvých jahod (Jenom? Vždyť je to ovocný dort! Dala jsem víc.)

3 lžíce agávového sirupu

3 lžíce kokosového tuku (Co s tím pořád mají? Substituce – viz výše.)

¼ šálku vody (A proč jako? Kašlu na to.)

Rozmixujeme mandle (já jsem je postrouhala strouhátkem na čokoládu, jde to hezky), smícháme s ostatními ingrediencemi a utvoříme tužší, lepivé těsto. Vtlačíme do formy (nebo při menší dávce, kterou jsem měla já, třeba do plastové dózy), korpus by měl mít tloušťku asi 0,5 cm. Umixujeme (podle původního receptu se kešu mají nejprve 3 hodiny máčet, já jsem mandle nemáčela) nebo rozmačkáme a umícháme suroviny na krém. Podle potřeby přidáváme vodu (tady jsem hodně šetřila, lze se obejít bez vody, v jahodách je jí dost). Krém natřeme na těsto, ozdobíme plátky jahod a vychladíme. Výsledek byl sympatický.

A docela chutný. Nakonec, jinak to ani dopadnout nemohlo:-) Už pejsek s kočičkou věděli, že když do dortu dají samé dobré věci, musí být dort dobrý. Jen mi to připadalo malinko tučné a moc sladké. Ještěže jsem udělala jen poloviční dávku a podávala jsem porce jako pro panenky, jinak bychom se s Eliškou přesladily. Takže to vlastně takový propadák nebyl. Já totiž propadáky v tomto článku řadím od nejmírnějších po nejhorší, zatím jsme u top moučníčku.

Jakmile jsem cukr vybruslila na inlinech, trochu mi otrnulo a chutě jsem se pustila do borůvkového dortíku z již použité knihy ultraštíhlé rowfoodistky Evy Neumannové (E.N., Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Recept na 4 porce:

korpus:

4 polévkové lžíce lněných semínek

30 g předem namočených a vyloupaných mandlí (neloupala jsem a nemáčela)

80 g datlí

náplň:

200 g borůvek

120 g datlí

poleva:

50 g mandlí

2 lžičky citronové šťávy

trocha šťávy z borůvek (dala jsem pár celých borůvek)

2 lžíce bio medu medovicového (Co to je? Dala jsem prostě med.)

Rozmixujeme suroviny na korpus. Vzniklé těsto vmáčkneme do vymaštěné formy nebo třeba skla o průměru 20 cm, 2 cm okraje zahneme nahoru. Rozmixujeme borůvky a datle, namažeme touto náplní korpus a dáme vychladit. Rozmixujeme přísady na polevu. Postupně přidáváme vodu, aby vznikla hladká, ne moc řídká poleva. Naneseme polevu na dortík. Po 30 minutách chlazení můžeme podávat. Já jsem všechny tři vrstvy udělala hned najednou a teprve poté přes noc chladila.

Dortík sice nevypadal tak úchvatně jako v knize, ale byl pěkný. Velmi hezky působila kombinace tří vrstev, které postupně světlaly a nejsvětlejší byla poleva nahoře.

Opět mě překvapila sladká, přesladká chuť, způsobená převážně pouze datlemi. Na mě to bylo až moc. Koncentrát sladkých borůvek, kterým by místo sladké polevy, svědčilo spíš něco nakyslého, lehčího, svěžejšího.

Na semínkovo datlovém dortovém korpusu mi bylo nesmírně sympatické, že je opravdu jednoduchý a levný, hlavní hmotu tvoří datle, jejichž 200 gramový sáček je v Albertu k dostání asi za 17 Kč. I zlákalo mě to ještě k jednomu sladkému pokusu, tentokrát s jablečnou roládou.

Recept:

těsto:

6 lžíc lněného semínka

150 g datlí

kardamom

náplň:

2 strouhaná jablka (dala jsem tři)

2 lžičky medu (dala jsem víc, což se nevyplatilo)

citronová šťáva

(zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Umeleme zvlášť len s kardamomem a datle. Měla jsem kardamom mletý, snažila jsem se rozmixovat lněná semínka turbo mixérovou rychlostí, což se nepodařilo a zůstala převážně vcelku. Na jejich rozemletí by to asi chtělo mlýnek na mák nebo na kávu. Nicméně jsem hmotu připravila. Těsto pak rozválíme na obdélník, poklademe jablky s citronem, pokapeme medem, stočíme a vychladíme. Vznikne jedna malá roládka, asi 10 řezů. Roládka nebyla příliš úhledná, ale to moje roládky nebývají.

Netrápila jsem se tím a pustila se do jídla. Ach jo, tohle se nepovedlo, byla to překardamovaná sláďora nejsláďorovatější. Dala jsem skoro dvě lžíce medu (jsem se asi přehlídla...), jak jsem zvyklá u štrůdlu. Byla jsem opravdu přešťastná, když jsem to měla snězené. Nesemletá semínka mě dloubala v útrobách kdesi u slepáku a já hloubala nad tím, že semínkovo oříškové tučné bomby bez vzduchu nemusí být úplně to nejlepší pro snadné trávení. Hmmm, ony mají pečené štrůdly z taženého těsta cosi do sebe a má svůj dobrý důvod, proč je těsto na ně nesladké, nakyslé, tenoučké a proč se do nich jablek dává třeba kilo, tedy výrazná hmotnostní převaha. Klasický štrůdl u mě jednoznačně válcuje jablečnou raw roládu.

Dělá se takhle:

těsto na 3 nohavice:

¼ kg hladké mouky (nebo špaldová, ta krásně křupe a má oříškovou příchuť, bohužel však dost podražila)

125 g Hery nebo másla

½ (asi 100 ml) kysané smetany

špetka soli

náplň:

1 kg nebo o trochu méně strouhaných, ideálně šťavnatých a kyselejších jablek

mletý mák podle chuti (v mém případě to znamená hodně)

(3 hrsti strouhanky nebo mleté ořechy – když není mák – to se mi nemůže stát:-)

skořice (nebo + ještě mletý hřebíček, kardamom)

3 lžíce (nebo podle chuti) medu

Těsto rozdělíme na třetiny, každou z nich postupně rozválíme na obdélník, naplníme v jeho horní části jablky s medem a kořením, bohatě zasypeme mákem, stočíme. Pečeme na mírno asi 20 min do růžova. Mňam!

Ale zpátky k mým propadákům. Po zjištění, že raw moučníčky pro mě při bližším ohledání ztratily dost ze své úchvatnosti, jsem zahájila mapování oblasti raw slaných placiček a kuliček, odpovídající v neraw „mrtvém“ světě (Kde si člověk může dát štrůdl a horkou kááávu...) zhruba oblasti karbanátků. Rozhodla jsem se, že to s tou Neumannovou ještě zkusím a vyrobím si celerové placičky.

Recept:

½ menšího celeru

20 g vlašských ořechů

2 lžíce lněného semínka (už mi trochu lezlo krkem)

2 lžíce kysaného zelí

špetka kmínu

lžička majoránky

1/3 červené cibule (dala jsem bílou)

(Chybí jim tam sůl, já jsem ji přidala.)

(zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013).

Nameleme ořechy a dáme stranou. Nastrouháme celer, nakrájíme cibulku, smícháme se zbylými surovinami a umixujeme. Tvarujeme tlustší placičky a obalujeme je v mletých ořechách. Výsledek vizuálně neurazil.

Chuťově to zpočátku bylo zajímavé, poté roztodivné. Když se to zajídalo salátovou oblohou, musela jsem uznat, že konzumace mi šla obstojně. Zvlášť ve srovnání s předchozí jablečnou roládou... Po několika hodinách však proti placičkám zaprotestoval žlučník a dloubanci v břiše mi dal důrazně najevo, že víc lněných semínek už nesnese a že syrový celer pro něj taky není to pravé ořechové. Tak jsem mu nalila pivo. A sobě taky.

Bylo to poprvé, co moje tělo odmítlo raw, a já to pak v dalších dnech respektovala. A dumala nad tím, že to má cosi do sebe, že si lidé zvykli některou těžko stravitelnou zeleninu vařit...

Možná jsem se o svých propadácích zatím nepsala proto, abych vypadala líp:-) Ale zcela určitě taky proto, že jsem měla za to, že se ostatní můžou inspirovat něčím, co mi chutnalo a co lze použít. Jenže: Co když existuje mnohem větší skupina lidí, kteří ocení zprávu o tom, že raw má své zrady a ne každému tělu sedne? Co když pro většinu lidí platí, že stoprocentní raw neznamená stoprocentně zdravou stravu?

 

Autor: Hana Borovská | úterý 26.8.2014 23:38 | karma článku: 14,08 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Hana Borovská

Ta socha je kýč! aneb Tanečky kolem Anny Chromy

Moc se mi líbí sousoší Čeští muzikanti od Anny Chromy na pražském Senovážném náměstí. Pražákům ho závidím a pravidelně se jím jezdím kochat. Naposledy k tomu kochání ale přibylo i kroucení hlavou.

28.8.2017 v 22:51 | Karma: 31,35 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma: 18,18 | Přečteno: 3691x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma: 16,51 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Iva Radulayová a její videa o partnerských vztazích. Recenze

Videa Ivy Radulayové jsou pořád o tomtéž – o partnerských vztazích v dnešní době. Nebo ještě přesněji: ta poslední jsou hlavně o jejich krizi a zahnívání.

5.4.2017 v 12:50 | Karma: 16,29 | Přečteno: 3858x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Kurz asertivního jednání Jany Brzkovské a Jiřího Salveta. Recenze

Není nejspíš úplně ideální hlásit se na kurz asertivity, když nemám ujasněné, jestli se chci zcela vážně a bez výhrad oddat jejímu nacvičování.

27.6.2016 v 13:11 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak se mi dařilo v Akademii návyků Pavla Říhy?

Se zaváděním nových návyků a jejich dodržováním mám své zkušenosti. Asi rok jsem denně cvičila Jógu v denním životě a projela jsem 11 kol Kouzla Rhondy Byrne.

4.4.2016 v 14:13 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze online kurzu Pavla Říhy Akademie návyků

Na videa Pavla Říhy jsem narazila před několika lety, v době kdy infopodnikání v Čechách a na Moravě rozkvetlo do bujných výhonků produktů Davida Kirše, Jiřího Vokáče Čmolíka a mnoha roztodivných aktivit jejich kurzistů.

18.3.2016 v 12:31 | Karma: 20,29 | Přečteno: 5473x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na přednášku Artha Wittemanna Logika lásky

Terapeut Artho Wittemann ve své práci originálním způsobem rozvíjí koncept, který vysvětluje náš emocionální život pomocí vztahů mezi vnitřními bytostmi. V přednášce, která byla součástí kurzu v centru Maitrea, ukazuje,

2.3.2016 v 11:59 | Karma: 13,74 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na studio Mishayoga Michaely Klímové

Kdo by to byl řekl, že si můžu vypěstovat závislost na cvičení? Stalo se mi to se studiem jógy online Michaely Klímové, s Mishayogou.

8.2.2016 v 12:03 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1881x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Emil Páleš a jeho angelologie. Recenze

Není to krásné být doktorem přírodních věd a k tomu odborníkem na anděly? Možná že ano, ale potom se člověk nevyhnutelně stane i držitelem Bludného balvanu českého klubu skeptiků Sisyfos. 

16.2.2015 v 23:15 | Karma: 17,30 | Přečteno: 5414x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na Kouzlo od Rhondy Byrne

Rhonda Byrne nechce nic menšího než pomoci miliardám lidí žít šťastně. Stěží existuje strmější a ambicióznější nabídka než ta, kterou nám ve svých knihách Tajemství, Moc nebo Kouzlo předkládá. Přesto dýchá ze všech těch návodů na superpozitivní new age život něco úctyhodného. Možná fortelně a vědomě vystavěný pozitivní záměr.

10.2.2015 v 16:16 | Karma: 17,44 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Ivo Toman, Debordelizace hlavy. Recenze

Tak nějak samozřejmě se dnes předpokládá, že všichni toužíme po úspěchu. Nechápu, proč. Počítá s tím i Ivo Toman a chrlí jednu motivační knihu za druhou. Když zrovna nechrlí, tak přednáší nebo školí. Z jakých ingrediencí je složen

30.10.2014 v 0:02 | Karma: 23,73 | Přečteno: 4622x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Věra Keilová, Marcelka z hor. Recenze.

Nevíte, co se sebou a se životem? Sedněte na židličku, podejte ruce Marcelce, koukněte jí do očí a – stanete se na chvíli vědomými. A kde jsou teď vaše chmury? A co je tu teď k řešení? – Nic tu není k řešení. A není, kdo by řešil.

13.10.2014 v 21:44 | Karma: 28,43 | Přečteno: 12052x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Život podle cizího scénáře. Recenze na Anděly v mých vlasech

Když jsem poprvé poslouchala Gabrielu Filippi, jak čte knihu Andělé v mých vlasech od Lorny Byrne, cítila jsem se okouzlená a povznesená. Je krásné být v tmavé, deštivé noci zalezlá v teplé, měkoučké posteli a nechat se oblažovat cinkáním a září andělů, vyletujících z hrajícího iPodu.

22.9.2014 v 17:07 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3262x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje letní raw foodové dobrodružství: Pokusy s avokádem

Kdo chce být jen trochu raw, bez avokáda se neobejde. Sice mi samotné nikdy moc nechutnalo, ale v rámci letního raw dobrodružství považuji za svou povinnost pokusit se s ním skamarádit.

20.8.2014 v 23:30 | Karma: 14,00 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje rawfoodové dobrodružství: Cukety a salsa se střídavými úspěchy

Nikdy mi nešlo do hlavy, proč musí vegetariáni napodobovat normální jídla jako párky a paštiky. Rawfoodisti to dělají taky. Jak asi chutnají jejich špagety?

3.8.2014 v 20:10 | Karma: 15,38 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje letní raw foodové dobrodružství: Úvod

Není lepší příležitost pro vyzkoušení nějaké nové úchylky, než jsou letní prázdniny. A tak jsem se vrhla do experimentování s raw food ( = syrovým, veganským jídlem, doslova „s živou stravou“).

30.7.2014 v 22:32 | Karma: 17,99 | Přečteno: 830x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na AdKash, Wor(l)d Global Network a MAT9 Jiřího V. Čmolíka

Letadlo jménem Wor(l)d Global Network s přidruženou aplikací AdKash bylo odhaleno, jeho fungování podrobně popsáno. Fascinuje mě, že se ještě najdou lidi ochotní do něho nastoupit. Lví podíl na tom má i marketingová vynalézavost neurore(s)tard/téra a vymývače mozků Jiřího Vokáče Čmolíka.

3.6.2014 v 16:33 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na Léčebný kód Alexandera Loyda a Bena Johnsona

Vždycky si s chutí přečtu kvalitní popularizační výklad o tom, proč naše tělo a psychika nefungují, jak by měly. Zvlášť když je autorem lékař. A to je jediná dobrá věc, kterou Léčebný kód Alexandera Loyda a Bena Johnsona přináší. Kdo čeká, že ho vyléčí, není asi psychicky úplně zdravý.

22.4.2014 v 19:43 | Karma: 28,61 | Přečteno: 7364x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4539x
Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q