Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ivo Toman, Debordelizace hlavy. Recenze

Tak nějak samozřejmě se dnes předpokládá, že všichni toužíme po úspěchu. Nechápu, proč. Počítá s tím i Ivo Toman a chrlí jednu motivační knihu za druhou. Když zrovna nechrlí, tak přednáší nebo školí. Z jakých ingrediencí je složen

Není to nic moc složitého. Úspěch pro Tomana znamená vydělat peníze, to zná z vlastní zkušenosti, na to se tedy v knihách zaměřuje (Motivace, s. 11). Aby člověk vydělal peníze, měl by objevit svůj talent, v něm nestačí být dobrý, ale musí přímo vynikat (Debordelizace, s. 77). Pak musí hodně pracovat, rozhoduje kvantita, tvořit každý den alespoň něco. Měl by si promáznout mozek, rozdělit chuchvalce myšlenek na věci, které může změnit – a ty řešit, a na věci, které změnit nelze – a ty neřešit. Vypadá to, že do kolonky „neřešit“ patří i takové hovadiny jako dobré vztahy na pracovišti, ne-li celý soukromý život. Rozhodně by maximum energie mělo jít do práce, o vztazích a koníčcích není řeč: „Pokud ale někdo použije svou energii na zahrádce, pak by neměl nadávat na ty, kteří se zahrádkou nezdržují a raději se vybíjejí v kariéře a honbě za penězi.“ (Debordelizace, s. 104).

Otázkou, jak motivovat, se Toman nezabývá, neboť už to, že je lidi nutné motivovat, představuje jejich slabinu (Motivace, s. 16). Takových lidí je třeba se zbavit. A pracovat výhradně s těmi, co už motivovaní jsou (Motivace, s. 154-155). Ideální by bylo, kdyby lidé byli sami od sebe oddaní vašemu snu a dělali něco navíc, vysoce výkonní, angažovaní. A se vším tím by byli spokojení.  

Ale bohužel, většina lidí je nevýkonných a neúspěšných (např. Debordelizace, s. 143), asi tak 95 %. No nic, s těmi se nebudeme zdržovat. Povzbuzovat takové lidi je plýtvání energií (Motivace, s. 62). Vy musíte prostě vyzobnout těch 5 % schopných a zaměstnat je. Život je boj. Neschopní mají smůlu. U žen je to trochu jinak. Tam mají smůlu ty staré a škaredé. Ty se mohou zachránit leda tím, že jsou schopné (všeho) a získají moc (Motivace, s. 128).

Vítejte ve světě ateismu, materialismu, vulgárního darwinismu! Nebo pohledem autora: ve světě, kde vám konečně někdo bez servítků, na rovinu (a pochopitelně, jak jinak než kontroverzně, provokujícně a šokujícně;-) řekne, jak se věci mají. A řekne vám to v krátkých, často tázacích a zvolacích větách, jednoduše, úsečně až vojácky – dodávám já. Jestli se vám to nelíbí, pravděpodobně nebudete nikdy úspěšní.

 Mně se to rozhodně nelíbí. Kupodivu se najdou lidi, kterým se to líbí moc. Jsou to většinou vysokoškolští studenti, kterým Toman přednáší zadarmo, respektive za mailovou adresu, aby jim pak mohl posílat nabídky a vychovat si z nich budoucí klienty, jak sám říká. Druhou skupinu Tomanova fanklubu tvoří naopak miliardáři. O důvodech, proč stojí o rady a názory Ivo Tomana, se mluví třeba zde. Mimo tyto dvě krajní skupiny (s nadsázkou je můžeme označit jako naivní mládí a cynické psychopaty) má Toman příznivců mnohem méně. Po pravdě mu to zralejší diskutující se zkušeností s řízením lidí na podnikateli.cz, kde Toman na pokračování uveřejňoval své knihy, dost nandali:

 „To je na světě tolik angažovaných lidí, že je jde tak měnit? Nestačí, aby zaměstnanec splnil to, co se po něm chce, a pokud se zdá málo angažovaný, zvýšit nároky? (...) Je opravdu dobré vyhazovat zkušené a zaběhané zaměstnance, kteří jsou schopni zastávat svou práci s konstantním výkonem? Co by ty firmy furt chtěly? Ony jsou od toho, aby provedly směnu se zaměstnancem za jeho práci, kterou on odvede a jakmile skončí pracovní doba, tak se v ideálním případě může věnovat svým zálibám a koníčkům. Nežijeme abychom pracovali, ale pracujeme abychom žili. Proč by měl mít zaměstnanec nějaký zvýšený zájem na výsledku, když na vytvořeném a prodaném produktu nebude mít podíl ze zisku? Třeba takový designer navrhne nějaký výrobek ve své pracovní době a dostane za to jednou zaplaceno, namísto toho aby dostal třeba 1 % ze zisku z každého prodaného výrobku. Přitom majitel firmy z toho bude mít doslova doživotní rentu...“, píše jeden zde.

  „Vůbec nechápete, co slovo ,loajalita´ znamená! (…) LOAJALITA vzniká, stejně jako například láska, na OBOUSTRANNÉM vztahu, kdy zaměstnanec ví, že se může VŽDY spolehnout na zaměstnavatele a naopak. (...) Myslíte, že když Vy neváháte někoho vyhodit v podstatě jen tak bez slitování, že on bude mít slitování s Vámi? Loajalita znamená, že zaměstnanec nepřijme nabídku konkurence, která Vám může zlomit vaz. Loajalita znamená, že zaměstnanec nasadí sám krk, abyste unikl oku finanční kontroly... (…) Všichni ti ,skvělí zaměstnanci´ jsou jenom dobří lháři, kteří Vám sice generují zisk, ale zároveň bych Vám určitě neradil otáčet se k nim zády, protože jak ucítí špetku slabosti, zakousnou se do Vás (…),“ rozvášňuje se druhý.

V podobných příručkách se život zdá nesnesitelně jednoduchý a plochý. Ve skutečnosti je přitom plný šťavnatých rozporů. Některé jsem během čtení objevila: 1. Podle Ivo Tomana lidi bez vnitřní motivace motivovat nejde, je to plýtvání energií. Přitom se tím autor řadu let živí. 2. Ivo Toman je schopný člověk, je vzorem. Přitom je závislý na masách neschopných, bez nich by nebyl úspěšný. 3. Ivo Toman tvrdí, že jeho nejvyšší hodnotou je klid (Debordelizace, s. 53). Přitom patří k extrémně aktivním lidem s denním režimem rozplánovaným bezmála na minuty, pracuje více než 8 hodin denně. 4. Ivo Toman kritizuje ezoteriku, pozitivní myšlení a la Tajemství, protože oblbuje lidi. Přitom dělá ne-li totéž, potom něco velmi podobného. Kdo jiný než cynický manipulátor dokáže namlouvat lidem, z nichž většina je neschopná, že mohou vydělat milióny? Debordelizace hlavy by se výstižněji mohla jmenovat Brainwashing pro mladé ateisty. 

O dost lidštěji než ve vlastních, „dvourozměrných“ knihách se autor projevuje v dokumentu ČT 13. komnata. Kdyby se Ivo Toman narodil v Americe, stal by se jeho životní příběh předlohou pro biografický trhák Holywoodu, tvrdí tvůrce filmu Tomáš Voženílek. Něco na tom je. Do filmového nebo knižního ztvárnění amerického snu o postiženém outsiderovi z Frýdku-Místku, co ke štěstí přišel, bych se rozhodně ponořila dychtivěji než do dosud vyšlých Tomanových bestsellerů. Předem bych si nachystala kapesníčky a doufala, že tentokrát se už konečně dozvím něco kloudného o životě... To se mi zatím s knihami Ivo Tomana nepovedlo.

TOMAN, Ivo. Debordelizace hlavy: zprimitivněte k úspěchu. 1. vyd. Praha: Taxus, c2009, 192 s.

TOMAN, Ivo. Motivace zvenčí je jako smrad: [--za pár hodin se vyvětrá]. 1. vyd. Praha: TAXUS International, c2010, 192 s. 

 

Jiný článek (nezobrazuje se v seznamu článků, protože když něco kladně recenzuju, je to prý reklama): borovska.blog.idnes.cz/c/494448/recenze-na-studio-mishayoga-michaely-klimove.html

 

Autor: Hana Borovská | čtvrtek 30.10.2014 0:02 | karma článku: 23,73 | přečteno: 4623x
  • Další články autora

Hana Borovská

Ta socha je kýč! aneb Tanečky kolem Anny Chromy

Moc se mi líbí sousoší Čeští muzikanti od Anny Chromy na pražském Senovážném náměstí. Pražákům ho závidím a pravidelně se jím jezdím kochat. Naposledy k tomu kochání ale přibylo i kroucení hlavou.

28.8.2017 v 22:51 | Karma: 31,35 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma: 18,18 | Přečteno: 3691x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma: 16,51 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Iva Radulayová a její videa o partnerských vztazích. Recenze

Videa Ivy Radulayové jsou pořád o tomtéž – o partnerských vztazích v dnešní době. Nebo ještě přesněji: ta poslední jsou hlavně o jejich krizi a zahnívání.

5.4.2017 v 12:50 | Karma: 16,29 | Přečteno: 3858x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4539x
Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q