Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moje rawfoodové dobrodružství: Cukety a salsa se střídavými úspěchy

3. 08. 2014 20:10:08
Nikdy mi nešlo do hlavy, proč musí vegetariáni napodobovat normální jídla jako párky a paštiky. Rawfoodisti to dělají taky. Jak asi chutnají jejich špagety?

Jako cuketa, mrkev nebo červená řepa nakrájené na nudličky. Správně by se k tomu měl používat spiralizér.

zdroj http://www.atranet.cz/spiralizer-le-rouet/d-71847/

Ale postačí i struhadlo nebo na širší nudle škrabka na brambory, jak doporučuje Eva Neumannová v knize Adamova dieta. Sbírka jejích raw receptů je sympatická tím, že se tam používají dostupné suroviny a obejdete se bez zvláštních strojů a technologií. Když je někdo dostatečně odhodlaný, může se těmi jídly (rozdělenými podle ročních období) skutečně reálně živit celý rok, přežije a finančně to asi taky utáhne. Nevýhodou je, že recepty jsou ušité na míru přímo autorce, subtilní mladé ženě, určitě nebudou vyhovovat každému. Pro začátek jsem si z nich vybrala cuketové špagety.

Recept:

1 větší cuketa (stačí menší, mně zbyla)

1 červená paprika

1 chilli paprička (dala jsem chilli koření)

10 cherry rajčátek

25 g loupaných konopných semínek (dala jsem lněná)

2 lžičky čerstvé majoránky (dala jsem sušenou)

1 stroužek česneku (dala jsem dva, mám to ráda výraznější)

Zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013.

Cuketu oloupeme, špagety nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrouháme škrabkou. Všechny ostatní suroviny rozmixujeme na hladkou omáčku. Ozdobila jsem špagety celerovou natí, která mi zbyla z jiného pokusu, a vypadalo to docela pěkně.

Foto: H. Borovská

Omáčka chutnala moc dobře – asi jako kdybyste napadrť rozmixovali rajčatový salát. Se špagetami to bylo horší. Bohužel jsem se zdržela krájením zeleniny, mixováním a focením, takže zatím zvodnatěly, byly měkké a bez chuti. S kvalitními těstovinami se to nedá srovnat. Omáčka mi ještě zbyla a posloužila jako výborná zálivka na pečené brambory. Těchhle neraw úletů s novými raw přísadami jsem měla víc. A nebyly špatné, zvlášť když se zapíjely pivem...

Foto: H. Borovská

Zbývalo mi vyřešit, co se zbylou nenakrájenou cuketou. Toužila jsem ji využít opravdu rituálně podle zásad živé stravy, abych zahladila své předchozí gastronomické poklesky. Nakonec jsem vytvořila okurkové jednohubky s mandlovým (v originále makadamovým) krémem, o kterém jsem se už zmínila minule. Cuketa byla v tom krému.

Recept na krém:

makadamové oříšky (já jsem dala neloupané mandle)

1 oloupaná cuketa

půl kávové lžičky namočených hořčičných semínek (není nutné, taky jsem to vynechala)

1 čajová lžička medu

trocha mořské soli (dala jsem normální)

šťáva z 1- 2 citronů (tady jsem spíš šetřila, maximálně 1 citron)

Zdroj: zde

Ve srovnání s původním receptem jsem ještě jednohubky dozdobila sladkou paprikou, ta oranžová by tam jinak chyběla... Překvapilo mě, že krém byl opravdu lahodný a chuť rafinovanější než u rajčatové omáčky – salsy, která mi přece jen něco známého připomínala. Tohle bylo nové a skvělé.

Foto: H. Borovská

Rekapitulace: Cuketové špagety se nepovedly, salsa je fajn a mandlový krém super objev. Abych nezapomněla: ani jedno z těchto raw jídel moc nezasytí, hodí se sníst ten den ještě něco teplého a sytějšího, třeba pečené brambory:-)

Autor: Hana Borovská | neděle 3.8.2014 20:10 | karma článku: 12.79 | přečteno: 1564x

Další články blogera

Hana Borovská

Ta socha je kýč! aneb Tanečky kolem Anny Chromy

Moc se mi líbí sousoší Čeští muzikanti od Anny Chromy na pražském Senovážném náměstí. Pražákům ho závidím a pravidelně se jím jezdím kochat. Naposledy k tomu kochání ale přibylo i kroucení hlavou.

28.8.2017 v 22:51 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 760 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma článku: 11.77 | Přečteno: 581 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 717 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 986 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Petr Omelka

O zakopaných Němcích, chytání syslů a vstupu do KSČ

Byla to taková krásná pozdně letní neděle, provoněná začínajícím podzimem. Čas burčáku a zvláštních setkání.

16.10.2017 v 20:53 | Karma článku: 13.35 | Přečteno: 318 | Diskuse

Pavel Vrba

Byl jsem dneska poctěn, když jsem tu vobálku vobržel.

A hnedle se cejtím takovej důležitej a chtěnej. Nestává se mi to často, maximálně jedenkrát za 4 roky. A taková vobálka, ta v sobě ukrejvá zajímavý věci. K pobavení, k pláči i znechucení. Když ji totiž votevřu, nestačím se divit.

16.10.2017 v 18:12 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 492 | Diskuse

Vladimír Aim

Tohle máme volit

Již v pondělí se všichni budeme držet za hlavy a naříkat, koho jsme si to zvolili, a bude nám jasné, že tlupa právě zvolených není schopna zodpovědně rozhodovat vůbec o ničem.

16.10.2017 v 17:35 | Karma článku: 11.76 | Přečteno: 577 | Diskuse

Martin Faltýn

Volební guláš a koblihy už nestačí. Je třeba přidat!

Každý se rád občas nechá překvapit něčím neobvyklým, novým, zajímavým... někdy i neotřelým. A to i ve volbách. A tak je guláš nahrazen koblihami, druhdy se jezdilo "Zemákem"... Občas to ale přestřelí.

16.10.2017 v 17:20 | Karma článku: 8.04 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jana Slaninová

Lotr intelektuál

Pohádky jsou něco, co nás provází od dětství. Holky chtějí být princezny nebo Popelky, kluci rytíři nebo lapkové. A s některými jejich touhy rostou.

16.10.2017 v 9:33 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 400 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3225

Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.