Moje rawfoodové dobrodružství: Cukety a salsa se střídavými úspěchy

Nikdy mi nešlo do hlavy, proč musí vegetariáni napodobovat normální jídla jako párky a paštiky. Rawfoodisti to dělají taky. Jak asi chutnají jejich špagety?

Jako cuketa, mrkev nebo červená řepa nakrájené na nudličky. Správně by se k tomu měl používat spiralizér.

Ale postačí i struhadlo nebo na širší nudle škrabka na brambory, jak doporučuje Eva Neumannová v knize Adamova dieta. Sbírka jejích raw receptů je sympatická tím, že se tam používají dostupné suroviny a obejdete se bez zvláštních strojů a technologií. Když je někdo dostatečně odhodlaný, může se těmi jídly (rozdělenými podle ročních období) skutečně reálně živit celý rok, přežije a finančně to asi taky utáhne. Nevýhodou je, že recepty jsou ušité na míru přímo autorce, subtilní mladé ženě, určitě nebudou vyhovovat každému. Pro začátek jsem si z nich vybrala cuketové špagety.

 Recept:

1 větší cuketa (stačí menší, mně zbyla)

1 červená paprika

1 chilli paprička (dala jsem chilli koření)

10 cherry rajčátek

25 g loupaných konopných semínek (dala jsem lněná)

2 lžičky čerstvé majoránky (dala jsem sušenou)

1 stroužek česneku (dala jsem dva, mám to ráda výraznější)

 Zdroj: Eva Neumannová, Adamova dieta – Vitariánské recepty od Evy, Praha: Práh, 2013. 

Cuketu oloupeme, špagety nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrouháme škrabkou. Všechny ostatní suroviny rozmixujeme na hladkou omáčku. Ozdobila jsem špagety celerovou natí, která mi zbyla z jiného pokusu, a vypadalo to docela pěkně.

Omáčka chutnala moc dobře – asi jako kdybyste napadrť rozmixovali rajčatový salát. Se špagetami to bylo horší. Bohužel jsem se zdržela krájením zeleniny, mixováním a focením, takže zatím zvodnatěly, byly měkké a bez chuti. S kvalitními těstovinami se to nedá srovnat. Omáčka mi ještě zbyla a posloužila jako výborná zálivka na pečené brambory. Těchhle neraw úletů s novými raw přísadami jsem měla víc. A nebyly špatné, zvlášť když se zapíjely pivem...

Zbývalo mi vyřešit, co se zbylou nenakrájenou cuketou. Toužila jsem ji využít opravdu rituálně podle zásad živé stravy, abych zahladila své předchozí gastronomické poklesky. Nakonec jsem vytvořila okurkové jednohubky s mandlovým (v originále makadamovým) krémem, o kterém jsem se už zmínila minule. Cuketa byla v tom krému.

 Recept na krém:

makadamové oříšky (já jsem dala neloupané mandle)

1 oloupaná cuketa

půl kávové lžičky namočených hořčičných semínek (není nutné, taky jsem to vynechala)

1 čajová lžička medu

trocha mořské soli (dala jsem normální)

šťáva z 1- 2 citronů (tady jsem spíš šetřila, maximálně 1 citron)

 Zdroj: zde

Ve srovnání s původním receptem jsem ještě jednohubky dozdobila sladkou paprikou, ta oranžová by tam jinak chyběla... Překvapilo mě, že krém byl opravdu lahodný a chuť rafinovanější než u rajčatové omáčky – salsy, která mi přece jen něco známého připomínala. Tohle bylo nové a skvělé.

 Rekapitulace: Cuketové špagety se nepovedly, salsa je fajn a mandlový krém super objev. Abych nezapomněla: ani jedno z těchto raw jídel moc nezasytí, hodí se sníst ten den ještě něco teplého a sytějšího, třeba pečené brambory:-)

 

 

 

 

Autor: Hana Borovská | neděle 3.8.2014 20:10 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Hana Borovská

Recenze na Kouzlo od Rhondy Byrne

10.2.2015 v 16:16 | Karma: 17,44
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4539x
Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q