Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moje letní raw foodové dobrodružství: Pokusy s avokádem

20. 08. 2014 23:30:03
Kdo chce být jen trochu raw, bez avokáda se neobejde. Sice mi samotné nikdy moc nechutnalo, ale v rámci letního raw dobrodružství považuji za svou povinnost pokusit se s ním skamarádit.

Avokádo mi připadá mdlé a mastné a je takové asi schválně, neboť ho rawfoodisti používají jako máslo. No dobrá, obsahuje taky šíleně moc živin, abych to „superovoce“ jen nepomlouvala. Kde vzít avokádo a nekrást? V mém případě v Albertu. Když má člověk štěstí, sežene jeden plod pod 20 Kč. Což by tak množstevně odpovídalo půlce másla. A někdy taky cenově, když se třeba v Bille rozhodnou máslo napálit a prodávají čtvrt kila za 40 Kč. To pak kupuju pomazánkové. Nebo suché kukuřičné chlebíčky... No nic. Zpátky k raw food.

Nejprve jsem se vrhla na slané experimenty. Vyzkoušela jsem tuhle avokádo oříškovou pomazánku. Vypadalo to docela hezky. Ale moc mě to nenadchlo. Bylo to takové mdlé a mastné...

Pomazánka z avokáda. Foto: H.Borovská

Potom jsem si umanula vyladit k dokonalosti nebo alespoň poživatelnosti studenou brokolicovou polévku. Některé byly málo rozmixované (je opravdu nutné používat vyšší rychlosti) a bez tuku, dalo dost práce tu syrovou, těžko stravitelnou zeleninu do sebe nasoukat. Na třetí pokus se mi podařilo tvrdou brokolici zušlechtit a konečně avokádo náležitě uplatnit. Inspirovala jsem se zdejší krémovou brokolicovou polévkou a trochu postup upravila.

Recept (dvě porce):

2 šálky kešu mléka (= hrst kešu rozmixovaná se dvěma datlemi a trochou vody)

2 šálky brokolice

1 avokádo (tady jsem brzdila a dala tak 3⁄4)

1 lžíce jarní cibulky

1 stroužek česneku (klidně dva, je to dobré proti upírům)

půlka řapíkatého celeru (nevím, co je půlka, dala jsem 2 řapíky)

1 lžíce olivového oleje (nač? avokádo je mastné a mdlé, nedala jsem)

špetka Himalájské soli (co to je? dala jsem normální)

špetka pepře

parmezán (= hrst kešu, stroužek česneku, sůl – parmezán jsem nedělala)

Nejprve jsem udělala kešu mléko, do něho přidala ostatní suroviny a mixovala dohladka na vyšší rychlost. Nakonec jsem polévku posypala kešu a přidala klíčky mungo, které jsem zrovna měla a které mám moc ráda. Chutnají jako čerstvý zelený hrášek. Polévka byla díky ořechům a avokádu opravdu lahodná, koření a česnek jí dodávaly říz, řapíkatý celer výraznou vůni, takže chuť syrové zeleniny nedominovala, ustoupila do pozadí a výsledek byl krásně vyvážený. Tohle si určitě zopakuju. Zatím je to moje nejlepší syrová polévka.

Brokolicová polévka. Foto: H. Borovská

Avokádo může být taky základem syrových sladkých krémů a uspokojit závislačky na sladkém. Na tyhle pudinko-krémy jsem se opravdu těšila. Při akutním nedostatku cukru a čokolády v domě, když jste emocionálně velmi nenaloženi a absťákem se vám třesou ruce, se vyplatí něco rychlého. Na internetové diskusi (bohužel zdroj jsem si neuložila) jsem našla jednoduchý, chutný avokádo-čokoládový krém. Umixují se 2 banány, 1 avokádo (dala jsem větší půlku) 1 dcl vody nebo trochu víc a podle chuti hořké kakao.

Avokádo-čokoládový krém. Foto: H. Borovská

Vznikne krém konzistence řidšího pudinku tak na tři malé svačinky (nebo jednu až dvě, podle míry vaší aktuální frustrace). Je překvapivě velmi sytivý a dost sladký, takže se hodí doplnit ho nakyslejším ovocem, jogurtem či kysanou smetanou. Oproti vařeným „pribiňáčkovým“ alternativám jako jáhlový nebo makový krém má tu výhodu, že je hotový opravdu za pár minut.

Velmi exoticky vyhlížela kombinace ananasu s avokádem. Jen co v Albertu zlevnily ananasy na dvacku za kus, pustila jsem se do toho. Recept jsem našla na stránkách, které jsem už jednou využila (viz minulý díl, pomazánka na okurkové jednohubky), je to ten ananasovo-avokádový krém.

Recept:

1 zralý menší ananas

1 avokádo

trocha citronové šťávy (to jsem vynechala, ananas je kyselý dost)

Tahle dávka je doporučovaná jako oběd, mně to vyšlo na 2 porce dezertu. Rozmixováním ovoce vznikne hmota o něco hustší než v případě prvního čokoládového krému, která má prazvláštní žlutozelenou barvu. Doporučuje se zdobit krém bobulovitým ovocem. Já jsem měla maliny, což vnímám vizuálně jako o něco dokonalejší než borůvky, které jsou použity v originálním receptu. Radost pohledět:-)

Ananasovo-avokádový krém. Foto: H. Borovská

Chuťově je to s malinami celkově dost kyselé, v tomto bodě vyhrávají sladší borůvky. Uznávám ale, že kombinace avokáda s ananasem je chuťově jemná a exotická, pro mě nová a rafinovaná. Je to už druhý recept ze stránek http://www.jajsem.com/, který pro mě znamenal nový chuťový objev. Jen bych to asi ještě doplnila a dozdobila nějakým sladším ovocem typu hrušky či banánu. Pak by to bylo dokonalé.

Résumé:

1. Nakonec se mi podařilo trochu se s avokádem skamarádit. 2. Sladké raw krémy na způsob pudinku jsou velmi vděčné a skoro se na nich nedá nic zkazit.

Zmožena těmito objevy a přicházejícím ochlazením, zatoužila jsem po něčem teplém, co zahřeje, zasytí a jemně pohladí útroby.

Polévka z hokaida. Foto: H. Borovská

Krémová polévka z hokaida byla super neraw úlet. MŇAM!

Autor: Hana Borovská | středa 20.8.2014 23:30 | karma článku: 12.50 | přečteno: 1541x

Další články blogera

Hana Borovská

Ta socha je kýč! aneb Tanečky kolem Anny Chromy

Moc se mi líbí sousoší Čeští muzikanti od Anny Chromy na pražském Senovážném náměstí. Pražákům ho závidím a pravidelně se jím jezdím kochat. Naposledy k tomu kochání ale přibylo i kroucení hlavou.

28.8.2017 v 22:51 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 760 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma článku: 11.77 | Přečteno: 581 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 717 | Diskuse

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 986 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Petr Omelka

O zakopaných Němcích, chytání syslů a vstupu do KSČ

Byla to taková krásná pozdně letní neděle, provoněná začínajícím podzimem. Čas burčáku a zvláštních setkání.

16.10.2017 v 20:53 | Karma článku: 13.35 | Přečteno: 318 | Diskuse

Pavel Vrba

Byl jsem dneska poctěn, když jsem tu vobálku vobržel.

A hnedle se cejtím takovej důležitej a chtěnej. Nestává se mi to často, maximálně jedenkrát za 4 roky. A taková vobálka, ta v sobě ukrejvá zajímavý věci. K pobavení, k pláči i znechucení. Když ji totiž votevřu, nestačím se divit.

16.10.2017 v 18:12 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 492 | Diskuse

Vladimír Aim

Tohle máme volit

Již v pondělí se všichni budeme držet za hlavy a naříkat, koho jsme si to zvolili, a bude nám jasné, že tlupa právě zvolených není schopna zodpovědně rozhodovat vůbec o ničem.

16.10.2017 v 17:35 | Karma článku: 11.76 | Přečteno: 577 | Diskuse

Martin Faltýn

Volební guláš a koblihy už nestačí. Je třeba přidat!

Každý se rád občas nechá překvapit něčím neobvyklým, novým, zajímavým... někdy i neotřelým. A to i ve volbách. A tak je guláš nahrazen koblihami, druhdy se jezdilo "Zemákem"... Občas to ale přestřelí.

16.10.2017 v 17:20 | Karma článku: 8.04 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jana Slaninová

Lotr intelektuál

Pohádky jsou něco, co nás provází od dětství. Holky chtějí být princezny nebo Popelky, kluci rytíři nebo lapkové. A s některými jejich touhy rostou.

16.10.2017 v 9:33 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 400 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3225

Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.