Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje letní raw foodové dobrodružství: Pokusy s avokádem

Kdo chce být jen trochu raw, bez avokáda se neobejde. Sice mi samotné nikdy moc nechutnalo, ale v rámci letního raw dobrodružství považuji za svou povinnost pokusit se s ním skamarádit.

Avokádo mi připadá mdlé a mastné a je takové asi schválně, neboť ho rawfoodisti používají jako máslo. No dobrá, obsahuje taky šíleně moc živin, abych to „superovoce“ jen nepomlouvala. Kde vzít avokádo a nekrást? V mém případě v Albertu. Když má člověk štěstí, sežene jeden plod pod 20 Kč. Což by tak množstevně odpovídalo půlce másla. A někdy taky cenově, když se třeba v Bille rozhodnou máslo napálit a prodávají čtvrt kila za 40 Kč. To pak kupuju pomazánkové. Nebo suché kukuřičné chlebíčky... No nic. Zpátky k raw food.

Nejprve jsem se vrhla na slané experimenty. Vyzkoušela jsem tuhle avokádo oříškovou pomazánku. Vypadalo to docela hezky. Ale moc mě to nenadchlo. Bylo to takové mdlé a mastné...

Potom jsem si umanula vyladit k dokonalosti nebo alespoň poživatelnosti studenou brokolicovou polévku. Některé byly málo rozmixované (je opravdu nutné používat vyšší rychlosti) a bez tuku, dalo dost práce tu syrovou, těžko stravitelnou zeleninu do sebe nasoukat. Na třetí pokus se mi podařilo tvrdou brokolici zušlechtit a konečně avokádo náležitě uplatnit. Inspirovala jsem se zdejší krémovou brokolicovou polévkou a trochu postup upravila.

Recept (dvě porce):

2 šálky kešu mléka (= hrst kešu rozmixovaná se dvěma datlemi a trochou vody)

2 šálky brokolice

1 avokádo (tady jsem brzdila a dala tak ¾)

1 lžíce jarní cibulky

1 stroužek česneku (klidně dva, je to dobré proti upírům)

půlka řapíkatého celeru (nevím, co je půlka, dala jsem 2 řapíky)

1 lžíce olivového oleje (nač? avokádo je mastné a mdlé, nedala jsem)

špetka Himalájské soli (co to je? dala jsem normální)

špetka pepře

parmezán (= hrst kešu, stroužek česneku, sůl – parmezán jsem nedělala)

 

Nejprve jsem udělala kešu mléko, do něho přidala ostatní suroviny a mixovala dohladka na vyšší rychlost. Nakonec jsem polévku posypala kešu a přidala klíčky mungo, které jsem zrovna měla a které mám moc ráda. Chutnají jako čerstvý zelený hrášek. Polévka byla díky ořechům a avokádu opravdu lahodná, koření a česnek jí dodávaly říz, řapíkatý celer výraznou vůni, takže chuť syrové zeleniny nedominovala, ustoupila do pozadí a výsledek byl krásně vyvážený. Tohle si určitě zopakuju. Zatím je to moje nejlepší syrová polévka.

Avokádo může být taky základem syrových sladkých krémů a uspokojit závislačky na sladkém. Na tyhle pudinko-krémy jsem se opravdu těšila. Při akutním nedostatku cukru a čokolády v domě, když jste emocionálně velmi nenaloženi a absťákem se vám třesou ruce, se vyplatí něco rychlého. Na internetové diskusi (bohužel zdroj jsem si neuložila) jsem našla jednoduchý, chutný avokádo-čokoládový krém. Umixují se 2 banány, 1 avokádo (dala jsem větší půlku) 1 dcl vody nebo trochu víc a podle chuti hořké kakao.

Vznikne krém konzistence řidšího pudinku tak na tři malé svačinky (nebo jednu až dvě, podle míry vaší aktuální frustrace). Je překvapivě velmi sytivý a dost sladký, takže se hodí doplnit ho nakyslejším ovocem, jogurtem či kysanou smetanou. Oproti vařeným „pribiňáčkovým“ alternativám jako jáhlový nebo makový krém má tu výhodu, že je hotový opravdu za pár minut.

Velmi exoticky vyhlížela kombinace ananasu s avokádem. Jen co v Albertu zlevnily ananasy na dvacku za kus, pustila jsem se do toho. Recept jsem našla na stránkách, které jsem už jednou využila (viz minulý díl, pomazánka na okurkové jednohubky), je to ten ananasovo-avokádový krém.

Recept:

1 zralý menší ananas

1 avokádo

trocha citronové šťávy (to jsem vynechala, ananas je kyselý dost)

Tahle dávka je doporučovaná jako oběd, mně to vyšlo na 2 porce dezertu. Rozmixováním ovoce vznikne hmota o něco hustší než v případě prvního čokoládového krému, která má prazvláštní žlutozelenou barvu. Doporučuje se zdobit krém bobulovitým ovocem. Já jsem měla maliny, což vnímám vizuálně jako o něco dokonalejší než borůvky, které jsou použity v originálním receptu. Radost pohledět:-)

Chuťově je to s malinami celkově dost kyselé, v tomto bodě vyhrávají sladší borůvky. Uznávám ale, že kombinace avokáda s ananasem je chuťově jemná a exotická, pro mě nová a rafinovaná. Je to už druhý recept ze stránek http://www.jajsem.com/, který pro mě znamenal nový chuťový objev. Jen bych to asi ještě doplnila a dozdobila nějakým sladším ovocem typu hrušky či banánu. Pak by to bylo dokonalé.

Résumé:

1. Nakonec se mi podařilo trochu se s avokádem skamarádit. 2. Sladké raw krémy na způsob pudinku jsou velmi vděčné a skoro se na nich nedá nic zkazit.

Zmožena těmito objevy a přicházejícím ochlazením, zatoužila jsem po něčem teplém, co zahřeje, zasytí a jemně pohladí útroby.

Krémová polévka z hokaida byla super neraw úlet. MŇAM!

Autor: Hana Borovská | středa 20.8.2014 23:30 | karma článku: 14,00 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Hana Borovská

Ta socha je kýč! aneb Tanečky kolem Anny Chromy

Moc se mi líbí sousoší Čeští muzikanti od Anny Chromy na pražském Senovážném náměstí. Pražákům ho závidím a pravidelně se jím jezdím kochat. Naposledy k tomu kochání ale přibylo i kroucení hlavou.

28.8.2017 v 22:51 | Karma: 31,35 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 3.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

8.8.2017 v 12:28 | Karma: 18,18 | Přečteno: 3691x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 2.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct! Tak jsem se rozhodla, že toho využiju a budu držet půst.

7.8.2017 v 12:27 | Karma: 16,51 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

6.8.2017 v 20:46 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Iva Radulayová a její videa o partnerských vztazích. Recenze

Videa Ivy Radulayové jsou pořád o tomtéž – o partnerských vztazích v dnešní době. Nebo ještě přesněji: ta poslední jsou hlavně o jejich krizi a zahnívání.

5.4.2017 v 12:50 | Karma: 16,29 | Přečteno: 3858x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Kurz asertivního jednání Jany Brzkovské a Jiřího Salveta. Recenze

Není nejspíš úplně ideální hlásit se na kurz asertivity, když nemám ujasněné, jestli se chci zcela vážně a bez výhrad oddat jejímu nacvičování.

27.6.2016 v 13:11 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Hana Borovská

Jak se mi dařilo v Akademii návyků Pavla Říhy?

Se zaváděním nových návyků a jejich dodržováním mám své zkušenosti. Asi rok jsem denně cvičila Jógu v denním životě a projela jsem 11 kol Kouzla Rhondy Byrne.

4.4.2016 v 14:13 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze online kurzu Pavla Říhy Akademie návyků

Na videa Pavla Říhy jsem narazila před několika lety, v době kdy infopodnikání v Čechách a na Moravě rozkvetlo do bujných výhonků produktů Davida Kirše, Jiřího Vokáče Čmolíka a mnoha roztodivných aktivit jejich kurzistů.

18.3.2016 v 12:31 | Karma: 20,29 | Přečteno: 5473x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na přednášku Artha Wittemanna Logika lásky

Terapeut Artho Wittemann ve své práci originálním způsobem rozvíjí koncept, který vysvětluje náš emocionální život pomocí vztahů mezi vnitřními bytostmi. V přednášce, která byla součástí kurzu v centru Maitrea, ukazuje,

2.3.2016 v 11:59 | Karma: 13,74 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na studio Mishayoga Michaely Klímové

Kdo by to byl řekl, že si můžu vypěstovat závislost na cvičení? Stalo se mi to se studiem jógy online Michaely Klímové, s Mishayogou.

8.2.2016 v 12:03 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1881x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Emil Páleš a jeho angelologie. Recenze

Není to krásné být doktorem přírodních věd a k tomu odborníkem na anděly? Možná že ano, ale potom se člověk nevyhnutelně stane i držitelem Bludného balvanu českého klubu skeptiků Sisyfos. 

16.2.2015 v 23:15 | Karma: 17,30 | Přečteno: 5414x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na Kouzlo od Rhondy Byrne

Rhonda Byrne nechce nic menšího než pomoci miliardám lidí žít šťastně. Stěží existuje strmější a ambicióznější nabídka než ta, kterou nám ve svých knihách Tajemství, Moc nebo Kouzlo předkládá. Přesto dýchá ze všech těch návodů na superpozitivní new age život něco úctyhodného. Možná fortelně a vědomě vystavěný pozitivní záměr.

10.2.2015 v 16:16 | Karma: 17,44 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Ivo Toman, Debordelizace hlavy. Recenze

Tak nějak samozřejmě se dnes předpokládá, že všichni toužíme po úspěchu. Nechápu, proč. Počítá s tím i Ivo Toman a chrlí jednu motivační knihu za druhou. Když zrovna nechrlí, tak přednáší nebo školí. Z jakých ingrediencí je složen

30.10.2014 v 0:02 | Karma: 23,73 | Přečteno: 4622x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Věra Keilová, Marcelka z hor. Recenze.

Nevíte, co se sebou a se životem? Sedněte na židličku, podejte ruce Marcelce, koukněte jí do očí a – stanete se na chvíli vědomými. A kde jsou teď vaše chmury? A co je tu teď k řešení? – Nic tu není k řešení. A není, kdo by řešil.

13.10.2014 v 21:44 | Karma: 28,43 | Přečteno: 12053x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Život podle cizího scénáře. Recenze na Anděly v mých vlasech

Když jsem poprvé poslouchala Gabrielu Filippi, jak čte knihu Andělé v mých vlasech od Lorny Byrne, cítila jsem se okouzlená a povznesená. Je krásné být v tmavé, deštivé noci zalezlá v teplé, měkoučké posteli a nechat se oblažovat cinkáním a září andělů, vyletujících z hrajícího iPodu.

22.9.2014 v 17:07 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3262x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje letní raw foodové dobrodružství: Jak se mi nedařilo

Ze zprávy o mém letním raw dobrodružství byly vyškrtnuty ty nejhorší propadáky. Tímto se k nim přiznávám.

26.8.2014 v 23:38 | Karma: 14,08 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje rawfoodové dobrodružství: Cukety a salsa se střídavými úspěchy

Nikdy mi nešlo do hlavy, proč musí vegetariáni napodobovat normální jídla jako párky a paštiky. Rawfoodisti to dělají taky. Jak asi chutnají jejich špagety?

3.8.2014 v 20:10 | Karma: 15,38 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Moje letní raw foodové dobrodružství: Úvod

Není lepší příležitost pro vyzkoušení nějaké nové úchylky, než jsou letní prázdniny. A tak jsem se vrhla do experimentování s raw food ( = syrovým, veganským jídlem, doslova „s živou stravou“).

30.7.2014 v 22:32 | Karma: 17,99 | Přečteno: 830x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na AdKash, Wor(l)d Global Network a MAT9 Jiřího V. Čmolíka

Letadlo jménem Wor(l)d Global Network s přidruženou aplikací AdKash bylo odhaleno, jeho fungování podrobně popsáno. Fascinuje mě, že se ještě najdou lidi ochotní do něho nastoupit. Lví podíl na tom má i marketingová vynalézavost neurore(s)tard/téra a vymývače mozků Jiřího Vokáče Čmolíka.

3.6.2014 v 16:33 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ostatní

Hana Borovská

Recenze na Léčebný kód Alexandera Loyda a Bena Johnsona

Vždycky si s chutí přečtu kvalitní popularizační výklad o tom, proč naše tělo a psychika nefungují, jak by měly. Zvlášť když je autorem lékař. A to je jediná dobrá věc, kterou Léčebný kód Alexandera Loyda a Bena Johnsona přináší. Kdo čeká, že ho vyléčí, není asi psychicky úplně zdravý.

22.4.2014 v 19:43 | Karma: 28,61 | Přečteno: 7364x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4539x
Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q