Jak jsem držela svůj první třídenní půst. Díl 1.

6. 08. 2017 20:46:55
Na konci července na mě dolehl splín. Zdálo se mi, že mě nikdo nemá rád a že je to nespravedlivé. Nic mě nebavilo, dokonce mi nechutnalo jíst. A to je u mě už co říct!

Už nějakou dobu předtím jsem sledovala na Youtube kanále Jana Zahradníka Havelky seriál o jeho zkušenostech s půstem. A ono to ve mně kupodivu pozvolna, ale jistě začalo zrovna v červenci pracovat. V životě jsem párkrát vydržela jeden den nejíst, ale v normálním pracovním režimu jsem to nesla úkorně a stále myslela na to, jak trpím a co bych snědla, kdybych mohla. Nejdéle jsem nejedla asi den a půl. Bolel mě žaludek, bylo mi špatně, slabo a zima z hladu. Moje rozladěná psychika se zmítala v myšlenkách o nedostatku, nouzi a v pochybnostech o smyslu mého hladovění. U toho jsem se ještě bombardovala výčitkami, že nemám žádnou vůli a že ani nejsem schopna ji cvičně aspoň trochu posilovat. A že když to s vypětím všech sil dokážu, necítím žádnou satisfakci, nemám z toho vůbec radost a je mi se bídně. Teď v létě jsem však zkusila dvakrát den nejíst a nesla jsem to o něco lépe.

A tak mě k mému úžasu napadlo: Co kdybych zkusila třídenní půst? Podmínky jsou ideální: je teplo, kolem je spousta ovoce a zeleniny na návratovku (= první dny po půstu, kdy začínáte zase jíst) a budu pár dní sama v naprostém soukromí. Něco ve mně však namítalo: Jenže podle instrukcí zkušenějších je dobré si půst naplánovat a důkladně připravit s diářem v ruce klidně i měsíc předem. Jinak bude naše žravá vnitřní složka, kterou si můžeme personifikovat třeba do podoby slona, naše úsilí sabotovat. A bez spolupráce se slonem skončí půst debaklem (viz video níže).

Slonice

„No a co ti brání zeptat se svého vnitřního slona, co si o tom myslí?“ ozvalo se ve mně. Tak jo:

Zdravím tě, slone, jsi tam? Zkusil bys se mnou držet třídenní půst?

Ano, klidně. Souhlasím, že to zkusíme.

(??? A to je nějak podezřele jednoduchý! Mluvím vůbec se slonem?) Seš si opravdu jistej? Víš o těch všech potenciálních potížích? A co to odříkání, to ti fakt nevadí?

Já to vím. Ale já nejsem z těch nejžravějších slonů, já mám někdy sklony k askezi (fakt divnej slon...). Připomínám, že máš k půstu ideální podmínky. A v posledních dnech jsi stejně moc nejedla, protože jsi neměla chuť. Nepřeháněj s těmi obtížemi. To zvládneš. Já ti klást odpor určitě nebudu.

No jo, jenže my to vůbec nemáme připravený...

Tak začni připravovat. Řeknu ti, co budu potřebovat. Napiš si to.

A tak mě můj slon přemluvil k třídennímu půstu. K půstu od jídla, kávy, alkoholu, šťáv a džusů, od přebytečných informací, zpráv a filmů. Od lidí. K fyzickému, informačnímu a emocionálnímu detoxu. Řekl, že potřebuje měkkou Dobrou vodu na čaje (v Brně je kohoutková voda dost tvrdá), hodně moc Magnesií (na tom nemám šetřit a natahat si domů co nejvíc pití), ledvinové a trávicí čaje, lapacho a aromaterapii v podobě mandarinkového oleje na podporu detoxikace a odstranění bolehlavu, provázejícího půst od druhého dne. V ezoobchodě si ještě poručil nový kamínek měsíční opalit, objednal si k půstování hudbu v podobě solfeggio frekvencí, zásobu literatury o půstu, sadu jógových cvičení z YT a ujišťoval se, že máme dostatek koupelových solí a pěn. Říkal něco jako „pomalu, není třeba se nikam hnát, pracuj zvolna, odpočívej, mysli na očistu, zdraví, harmonii, regeneraci“. A říkal to tak něžně, že mi došlo, že to vůbec není o jídle a nejezení, že se na mě hrne jemná, něžná, mateřská péče a láska. Já nemám slona. Já mám děsně hodnou a laskavou slonici!

Zjistila jsem to druhý den půstu a úplně jsem se tím dojala. Když jsem ji nechala se projevit, ukázalo se, že o mě pečuje mnohem víc než já sama, že já své tělo dost často zanedbávám. A najednou jsem viděla, že dřív jsem si nekomfort hladovění ještě zostřovala psychickým týráním, zatímco moje slonice mi můj první třídenní půst polštářkuje a pečuje o to, aby byl co nejpohodlnější a nejpříjemnější. Jako moudřejší část mě samé mi udělila minikurz sebelásky a připomněla, že tu mám stále ještě rezervy.

Půst je psychicky náročný taky proto, že jakmile vám odpadne zábava ve formě nakupování, přípravy, konzumace jídla a úklidu po něm, ocitnete se tváří v tvář nudě a prázdnotě. Máte-li k tomu ještě informační detox, platí to dvojnásob. Hrozí riziko, že se budete nuceni setkat sami se sebou. A s realitou. Ošetřila jsem to několik dní před půstem tak, že jsem si udělala seznam. Byly v něm pomůcky, které k půstu budu potřebovat (kromě již zmíněného ještě jídlo na návratovku, nachystaná videa s meditacemi, která bych mohla sjíždět, deka, teplé oblečení a ponožky, nahrávky praskání ohně pro případ, že bych se potřebovala zahřát, růžový lak na nehty pro radost), a činnosti, které můžu dělat a které by mě nerozptylovaly, ale přiváděly k sobě a posilovaly můj záměr držet půst (čtení o půstu, o detoxikaci, úklid, vyhazování starých věcí, péče o kytky, opalování, koupele, péče o tělo, sebepoznávací techniky a rituály). Kromě toho jsem měla naplánovanou práci na počítači, kterou bylo nutné do určitého data udělat, a tudíž měla prioritu. Můj půstový program měl obsahovat vůně, hudbu, práci, pauzy od práce s jógou, první den případně pochůzky. Věděla jsem jasně, že se o svém půstu nebudu nikomu z mainstreamových lidí zmiňovat, což mi ušetří mnoho psychické energie. Zkrátka jsem se izolovala od světa do léčebně poustevnického režimu.

Pokračování příště.

Autor: Hana Borovská | neděle 6.8.2017 20:46 | karma článku: 19.33 | přečteno: 1954x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.02 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4538

Vášnivá hledačka pravdy a chyb:-) Vlídná školitelka.

www.skolitelka.eu
www.ceske-korektury.cz

Recenze a vlogy mám taky na svém Youtube kanálu: https://www.youtube.com/channel/UCkDUcOigUNtbBAe9bko4L3Q

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...